Dodelijk fijnstof, nog dodelijker dan gedacht

Dodelijk fijnstof. Langdurige blootstelling aan fijnstof blijkt dodelijker dan gedacht. Zelfs bij lage concentraties zijn de risico’s groot.

De Europese norm voor luchtvervuiling is 25 microgram per kubieke meter, maar onderzoek wijst uit dat de risico’s zelfs onder 15 mcg/m3 groot zijn. Een groot deel van de Europese bevolking wordt aan deze concentratie blootgesteld, zeggen de onderzoekers.

Een groep onderzoekers uit 13 Europese landen trekt die conclusie na het bestuderen van bestaande studies in 22 gebieden. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van de Universiteit Utrecht en gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Dodelijk fijnstof

De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat het risico op vervroegde sterfte ook onder de Europese norm blijft bestaan. De norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie is 10 mcg/m3.

Uit het onderzoek blijkt dat het risico dat iemand sterft door fijnstof met 7 procent toeneemt per stijging van 5 mcg/m3. “Dat is het verschil tussen een drukke straat in de stad en een plek zonder invloed van verkeer”, zegt onderzoeker Rob Beelen.

In het onderzoek zijn de deelnemers ingedeeld naar de mate waarin ze worden blootgesteld aan fijnstof. Onder 15 mcg/m3 is het gezondheidsrisico nog steeds groot. Er valt pas echt winst te behalen voor de gezondheid als de concentraties veel verder worden verlaagd, zegt hij.

Klik hier en lees meer over fijnstof

Ga dodelijk fijnstof te lijf met een HEPA luchtreiniger

 

Bron artikel: NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *