Voorkom luchtverontreiniging binnen in uw huis

Een van de grootste misverstanden over luchtkwaliteit is dat mensen denken dat luchtverontreiniging binnen wel meevalt. Bij luchtverontreiniging denken we namelijk al snel aan uitlaatgassen, industrie uitstoot en fijnstof. Natuurlijk komen schadelijke stoffen van buiten vanzelf in ons binnenklimaat. Ook kunnen er andere elementen zijn die voor luchtverontreiniging binnen zorgen en die vaak worden onderschat. 85% van onze tijd brengen we binnenshuis door. Gun uzelf en uw omgeving daarom het allerbeste. Luchtverontreiniging binnen tegengaan kan lastig lijken, maar Proairtech.be zet voor u een aantal tips op een rijtje.

Controleer uw ventilatiesysteem luchtverontreiniging binnen tegengaan

Slechte luchtkwaliteit kan soms te maken hebben met een gebrekkig ventilatiesysteem. Veel woningen zijn slecht geventileerd, evenals bedrijfspanden en werkplekken. Als er wel een ventilatiesysteem is aangelegd, is deze vaak slecht onderhouden en vervuild. Dit zien we vaak bij oudere gebouwen. Als er wel een goed en schoon ventilatiesysteem is, dan bent u er helaas nog niet. Goede ventilatie is essentieel, maar beschermt u niet tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Stikstofdioxide, fijnstof en ozon komt vanuit de buitenlucht gewoon binnen in uw leefomgeving.

Denk na over uw houtkachel of terraswarmer

Heeft u een open haard, een terraswarmer, een vuurkorf of een houtkachel? Denk dan goed na over de gevolgen van het gebruik hiervan. Natuurlijk is hout stoken gezellig en geeft dit sfeer en warmte af. Toch is houtrook fijnstof gevaarlijk voor uw gezondheid. Deze natuurlijke verbranding geeft namelijk extreem veel fijnstof af. Geniet u gedurende twee uren van een houtkachel, dan is de hoeveelheid fijnstof gelijk aan de uitstoot van een autorit van 1000 kilometer!

De gevaren van houtkachel fijnstof

Houtrook fijnstof is gevaarlijk omdat het uit extreem kleine stofdeeltjes bestaat. Ons lichaam herkent de microscopisch kleine fijnstof niet als binnendringer en kan zich hier niet tegen verweren. Het gevolg is dat houtrook fijnstof diep in de longen kan dringen en grote gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Denk hierbij aan astma, COPD en hart- en vaatziekten. Ook wordt er een link gelegd met kanker. Bent u teveel gehecht aan natuurlijk haardvuur, neem dan effectieve maatregelen om houtrook fijnstof te verwijderen. Dit kan door het aanschaffen van een luchtzuiveraar.

Wees zuinig met kunstmatige geurproducten luchtverontreiniging binnen tegengaan

Veel mensen maken gebruik van kunstmatige geurproducten zoals bijvoorbeeld luchtverfrissers of spuitbussen. Dit geeft een frisse geur waardoor de ruimte fris en schoon ruikt. Helaas zorgt dit niet voor échte frisse lucht. In veel spuitbussen en luchtverfrissers zitten namelijk vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen zien we ook veel terug in schoonmaakproducten met een sterke geur. Deze stoffen kunnen echter voor luchtverontreiniging binnenshuis zorgen. Ook geurkaarsen zijn berucht. Tijdens het branden komen er makkelijk schadelijke stoffen vrij in de lucht. Dit geldt ook voor wierook. Voornamelijk in goedkope wierook vindt men vaak polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAH). Probeer daarom kunstmatige geurproducten zoveel mogelijk te vermijden.

Beperk vluchtige organische stoffen (VOS)

Vluchtige organische stoffen (VOS) zitten in veel producten en toepassingen in ons dagelijks leven. Maar wat zijn VOS precies? VOS zijn zowel organische stoffen als onvolledige verbrandingselementen met een hoge dampdruk. Dit wil zeggen dat vluchtige organische stoffen snel verdampen bij kamertemperatuur of dat er gasvorming kan ontstaan. Gevolg is dat bij kamertemperatuur VOS kunnen veranderen in smog of ozon. Dit is natuurlijk niet goed voor de luchtkwaliteit evenmin voor uw gezondheid. Wilt u luchtverontreiniging binnen tegengaan, wordt dan bewust van de hoeveelheid VOS in uw omgeving. Deze bevinden zich namelijk in plastic, drukinkt, cosmetica, matrassen en meubels. Maar ook bouw- en knutselspullen zijn berucht, zoals lijm, verf, vernis en meubelwas. Beperk VOS in uw leefomgeving en kies waar mogelijk producten met een lage VOS emissie. Wilt u helemaal geen vluchtige organische stoffen meer in uw leefklimaat? Kies dan voor een luchtreiniger met ionisatie-functie.

Luchtverontreiniging binnen tegengaan

Luchtverontreiniging binnen tegengaan is niet eenvoudig. Veel toepassingen of producten kunnen we niet makkelijk elimineren uit onze dagelijkse routine. Ook kunnen we niet altijd de omstandigheden veranderen. Een luchtreiniger aanschaffen is dé manier om af te rekenen met luchtverontreiniging binnenshuis. De luchtzuiveraars van ProAirTech maken gebruik van meerdere reinigingstechnieken om zo de meest pure en frisse lucht te kunnen bieden. Zo maakt het HEPA filter bijvoorbeeld korte metten met vervuilde stofdeeltjes. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart is het filter in staat om meer dan 99,97% van de verontreinigde stofjes uit de lucht te halen. Daarnaast zijn ProAirTech luchtreinigers uitgerust met een ionisator. Hierbij wordt door middel van geladen ionen verontreinigde lucht onschadelijk gemaakt. Juist de combinatie van verschillende technieken maakt dat de ProAirTech luchtreinigers zo krachtig zijn. Zo kunt u weer gerust ademhalen.

Meer weten?

Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig bij uw keuze voor een luchtreiniger? Neem dan contact met ons op.