Verwijder rooklucht in huis met een luchtreiniger

Wanneer u zelf rookt, is het soms moeilijk om waar te nemen, maar rooklucht is erg hardnekkig. Zelfs wanneer u op het balkon of buiten rookt kan men binnen vaak de rooklucht ruiken. Laat staan als er binnen gerookt wordt. Dit kan helaas niet altijd vermeden worden. Soms zijn er feestjes of heeft u gasten die u thuis wilt laten voelen. Gelukkig is er een oplossing. Met een luchtreiniger is rooklucht verwijderen gemakkelijk.

Frisse lucht, van levensbelang rooklucht verwijderen

Frisse en schone lucht is iets wat iedereen wil. Of u nu zelf rookt of niet. Vandaar dat luchtreinigers ook zo populair zijn in huishoudens waar gerookt wordt. Het principe is simpel. Een luchtreiniger zuivert de ruimte waarin gerookt is door nare luchtjes en schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Het resultaat is frisse en schone lucht. Er is dus wel degelijk een remedie tegen rooklucht in huis.

Is rooklucht schadelijk?

Er gaan veel verhalen over meeroken rond. Sommige zijn waar, anderen weer niet. Over het algemeen bestaat het overgrote gedeelte van rooklucht uit stoffen die onschadelijk zijn. Maar schijn bedriegt. Er is namelijk een klein gedeelte in rooklucht wat wel degelijk schadelijke stoffen bevat. Denk hierbij aan teer en nicotine. Bij het meeroken of inademen van rooklucht is dat wel degelijk ongezond. Mensen met COPD of astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen hebben hier al gauw last van. Ook voor kinderen is rooklucht inademen erg ongezond.

Meeroken

Heeft u een huisgenoot die rookt of heeft u regelmatig vrienden of familie over de vloer die roken? Meeroken kan op verschillende manieren. Volgens de laatste onderzoeken kan meeroken in verschillende categorieën worden ingedeeld. Zo is er als eerste ‘sidestream rook’. Dit is rook dat uit een smeulende sigaret in de lucht komt. Daarnaast is er ‘mainstream rook’. Dit is rook dat door de rokers wordt uitgeademd. Als laatste is er nog rook wat direct door de papieren laag van de sigaret trekt. Er zijn dus verschillende manieren van meeroken. Overigens bevat ‘sidestream rook’ de meeste schadelijke stoffen. Het gaat hier om nicotine, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), koolmonoxide en nitrosaminen.

Hoe lang blijft rooklucht schadelijk?

De hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht hangt dus af van zowel ‘sidestream rook’, ‘mainstream rook’ en van de dikte van de papieren laag van de sigaret. Bovendien speelt de grootte van de ruimte natuurlijk ook mee. Maar hoe lang blijft rooklucht eigenlijk schadelijk? Helaas is dit een stuk langer dat gedacht. Volgens metingen is na ongeveer 55 minuten na het roken de helft van de rook verdwenen. Dit gaat om een ruimte binnenshuis. Toch is de rooklucht niet echt verdwenen. Microdeeltjes uit de rooklucht trekken in kleding, in meubels of bijvoorbeeld autobekleding. Dit zorgt voor het zogenaamde ‘derdehandsroken’.

Een onderschat risico: derdehandsroken

Derdehandsrook ontstaat doordat deeltjes rooklucht neerslaan en zich opstapelen op oppervlakten. Vooral kleding, tapijten en stoffen bankstellen zijn oppervlakten waarin derdehandsrook zich makkelijk vestigt. Ook auto’s waarin gerookt wordt zijn berucht. Derdehandsrook kan via blootstelling aan de huid, het inademen of soms zelfs inslikken alsnog schade toebrengen aan de omgeving. In derdehandsrook zitten namelijk chemische bestanddelen die vrijkomen en schade kunnen aanbrengen in menselijke cellen. Denk hierbij onder andere aan nicotine. Deze stof hecht zich snel, lang en makkelijk aan onze huid. Derdehandsrook is moeilijk tegen te gaan. Stofzuigen en ventileren helpen niet. Bovendien vonden onderzoekers zelfs na twee maanden na het roken nog derdehandsrook. Derdehandsrook brengt voornamelijk voor kinderen gezondheidsrisico’s met zich mee.

Gezondheidsrisico’s meeroken en derdehandsrook

Meeroken en derdehandsrook is schadelijk voor de gezondheid. Precieze aantallen van slachtoffers zijn moeilijk te achterhalen en te onderzoeken. Schattingen liegen er echter niet om. Meeroken veroorzaakt enkele duizenden doden door hartaandoeningen. Er zijn ook doden door longkanker. Deze groep wordt op enkele honderden personen geschat. Neem daarom uw maatregelen binnenshuis. Vermijdt zoveel mogelijk dat er binnen gerookt wordt. Kunt u er echt niet onderuit, zorg er dan voor dat rooklucht zo snel mogelijk verwijderd wordt. Rooklucht geeft niet alleen een nare geur, ook de gezondheid van u en uw kinderen kan er onder lijden. Dit kunt u echter voorkomen.

Rooklucht verwijderen, het kan!

Rooklucht verwijderen is niet makkelijk. Vaak denken we dat we er komen door een raam open te zetten of door flink te ventileren. Dit zet helaas geen zoden aan de dijk. Er worden zo immers geen schadelijke stoffen uit de lucht gefilterd. Voor rooklucht verwijderen in huis is een luchtreiniger de beste optie. Met de beste technieken worden ongezonde stoffen en nare luchtjes uit de lucht gefilterd. Het luchtklimaat binnenshuis wordt weer van goede kwaliteit. Uw gezondheid en die van uw huisgenoten varen er wel bij.

Slimme technologie van ProAirTech

ProAirTech heeft de beste luchtreinigers om uw huis van rooklucht te ontdoen. Onze luchtreinigers maken gebruik van slimme technologieën zoals een ionisator en een koolstoffilter. Deze technieken zijn heel effectief in het verwijderen en filteren van rooklucht. Het resultaat is frisse lucht, zonder nare bij geurtjes.

Rooklucht verwijderen door ionisatie

Een ionisator is een techniek waarmee lucht kan worden gezuiverd door ionisatie. Deze techniek werkt door het afgeven van geladen ionen waarmee schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt. Zo wordt via een complex proces verontreinigde lucht geneutraliseerd. Bijkomend voordeel is dat de nare lucht van sigaretten of sigaren zo ook wordt geëlimineerd.

Koolstoffilter

De luchtreinigers van ProAirTech zijn uitgerust met een koolstoffilter. Het zit hem al in de naam: dit filter is samengesteld uit microscopisch kleine bolletjes van koolstof. Deze bolletjes zijn in een honingraat structuur gerangschikt. Op deze manier filtert de luchtreiniger schadelijke stoffen uit de lucht. Ook de nare lucht gaat hiermee geneutraliseerd worden. Dat komt omdat het koolstoffilter die specifieke rooklucht uit het geheel kan absorberen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over rooklucht verwijderen? Of wilt u advies bij de aankoop van een luchtreiniger? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.